@fockos, Johnny15
6 μηνες ψαξιμο εννοω το εξης: βρισκεις 50-100 εταιρειες απο τις οποιες σε ενδιαφερει να αναλαβεις προτζεκτ. Στην αρχη βρισκεις που δημοσιευουν τα δημοσια προτζεκτς και προσπαθεις να παρεις καποιο απο αυτα. Αλλα τα καλυτερα ειναι κρυφα και πανε απο στομα σε στομα. Στην αρχη πηγαινεις στις δημοσιες συγκεντρωσεις που κανουν αυτες οι εταιρειες. Δικτυωνεσαι, κανεις δημοσιες γνωριμιες, αρχιζουν σιγα σιγα να σε μαθαινουν προσθετεις linkedin, κανονιζεις ή συμμετεχεις μετα σε πιο προσωπικα meetings, μοιραζεσαι την εμπειρια σου και τις γνωσεις σου ε και σιγα σιγα ερχεται αυτο που θελεις. Εγω τωρα ειμαι Γερμανια και θα αρχισω να πηγαινω σε αυτοκινητοβιομηχανιες για να αναλαβω κατι σε οραση υπολογιστων ή αυτοματο ελεγχο. Θελω πολυ να αναλαβω κατι στο αυτοκινουμενο αμαξι χωρις οδηγο. Καθε Παρασκευη και Σαββατο θα ειμαι σε μια τετοια συγκεντρωση σε ολη την Γερμανια. Κουστουμι, γραβατα, αυτοπεποίθηση και συνειδητοποίηση ειναι αρκετα.
Απο 500.000 - 2.000.000 δολαρια ισως μπορει να το αναλαβει ενας μηχανικος, ισως 2. Και μετα ισως να χρειαζεσαι τεχνιτες οχι μηχανικους. Ας πουμε ενα διετες προτζεκτ πανω στα νευρωνικα δικτυα και τον αυτοματο ελεγχο για hedge fund, ξεκιναει με διαχειριση 200-500 εκατομμυριων τους πρωτους μηνες. Αυτο το αναλαμβανει ενας μηχανικος και δεν του παιρνει πολυ χρονο. Εχεις στην διαθεση σου υπερυπολογιστες και ασχολεισαι με 2000 πραγματα, μεταξυ των οποιων ομολογα κρατων, μετοχες, νομισματα και κρυπτονομισματα. Εκπαιδευεις το συστημα και ο σκοπος στην χειροτερη περιπτωση ειναι να φτασεις στο 10% ετησιο return. Δηλαδη σε 12 μηνες απο εκει που διαχειριζοσουνα 200 εκατομμυρια εφτασες στα 220. Ε τους αφηνεις τα 19 και εσυ παιρνεις το 1. Απο εκει και περα φτιαχνεις ενα συστημα αυτοματου ελεγχου που πρεπει να κερδιζει στις αποτομες και ξαφνικες κρισες. Πχ. Αν ο Τραμπ πει οτι θα ρηξει πυρηνικη βομβα στην βορεια κορεα, πρεπει στις πρωτες δυο ωρες που το 99.99% της Γης θα χασει και θα φοβηθει, εσυ να κερδίσεις. Αυτα ενας μηχανικος που εχει καταλαβει βαθια τεχνητη νοημοσυνη, και αυτοματο ελεγχο, εχει διαβασει οικονομικα μαθηματικα, για παραδειγμα portfolio optimization, asset allocation κτλ και ξερεις καλο παραλληλο προγραμματισμό υπερυπολογιστων κτλ μπορει να ανταπεξελθει.
Για 10-20 μηχανικους μιλαμε για προτζεκτ τουλαχιστον 30 εκατομμυριων αλλα τα λεφτα δεν πανε δια 10-20. Αλλος μηχανικος εχει πιο μεγαλη ευθυνη απο αλλον, αλλος θελει απλα δημοσιοϋπαλληλικη δουλεια με σταθερο σιγουρο χαμηλο μισθο και σε καθε περιπτωση αυτος που εχει πεισει να αναλαβει το προτζεκτ εχει το πανω χερι για την διαχειριση των παντων. Και οταν προσλαμβανεις εναν μηχανικο για μια θεση εχει συγκεκριμενο μισθο, και ασχολειται με την δουλεια του, δεν του λες απο πισω ποσο ειναι ολο το προτζεκτ.
Το ΕΜΠ εμενα προσωπικα νιωθω οτι με εκανε μαθηματικο οχι μηχανικο. Μηχανικοι γνησιοι με τα παγκόσμια δεδομενα βγαινουν οι αποφοιτοι ΤΕΙ στην Ελλαδα. Ενας αποφοιτος ΕΜΠ δεν ξερει τι ειναι και ουτε υπαρχει κατι αντιστοιχο στο εξωτερικο. Αλλα σε αυτες τις περιπτωσεις δεν σε νοιαζει η ταμπελα του τι εισαι.
Δεν βρισκεις δουλεια καθαροαιμη ΗΜΜΥ γιατι απλα δεν υπαρχει. Εννοω οτι οι γνωσεις που εχεις απο το πολυτεχνειο ειναι καθαρα θεωρητικες με οριζοντα 50ετιας, που εσυ αν θες θα τις εφαρμοσεις μονος σου στην πραξη. Οι εργοδοτες τειτζηδες ζητανε. Δεν υπαρχει καποιος εργοδοτης να σου πει ελα εδω θα παιρνεις τοσα λεφτα να εφαρμοσεις kalman decomposition για να διαχωρισεις το συστημα σε ελεγξιμο και παρατηρησιμο. Και δεν εχει σημασια αν ο εργοδοτης ειναι απλο αφεντικο μιας μικρης εταιρειας ή καταλληλο τμημα πολυεθνικης.
Αμα βαριεσαι να το αναλυσεις πολυ, βρισκεις και εσυ μια τειτζηδικη δουλεια και ηρεμεις ή συνεχιζεις ακαδημαϊκα. Αλλα αν νιωθεις οτι αυτα που εμαθες θες να τα εφαρμοσεις στην πραξη και θες και πολλα λεφτα, τοτε δεν ψαχνεις για δουλεια αλλα για προτζεκτ. Πειθεις καποιους να σε εμπιστευτουν οι οποιοι σε καμια περιπτωση δεν εχουν ιδεα για την βαθεια σου γνωση. Εσυ απλα το αποτελεσμα που θα δουν τους λες.
Για να καταλαβετε το σκεπτικο μου, οταν τελειωσα το πολυτεχνειο ή οταν ημουν φοιτητης ηξερα περιπου στο 0% το τι μπορω να κανω με το πτυχιο του πολυτεχνειου. Τωρα στα 30 εχοντας δουλεψει σε 4 χωρες - 2 ηπειρους ξερω απλα 10% του τι μπορω να κανω. Εννοω εχει πολυ ζουμι ακομα η κατασταση και πρωτα ο Θεος στα 50 ισως θα εχω μια τελικη αποψη.
Τελος θα ηθελα να αναφερω καποια μεγαλα ονοματα ημμυτων ΕΜΠ. Πρωτα ο Κωνσταντινος Δασκαλακης που ειναι τωρα αναπληρωτης καθηγητης στο MIT:
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Κωνσταντίνος_Δασκαλάκης
Και ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο Κωνσταντίνος Μπούρχας και ο Βασίλης Παπανικολάου. Δουλευουν ολοι στην Tesla στην Καλιφορνια. Αν δεν την ξερετε ειναι η πρωτοπορος εταιρεια ηλεκτρικων αυτοκινητων στον πλανητη του Elon Musk. Τα παιδια δουλευουν στο τμημα των ηλεκτρικων μηχανων και ο Λασκαρης ειναι ο νουμερο 1 αρχιμηχανικος της εταιρειας. Με την πρωτη ευκαιρια θα προσεγγισω τα παιδια να με συστησουν για να αναλαβω το προτζεκτ του αυτοκινουμενο αμαξιου. Αλλα γενικα θελω κατι πιο ευρωπαϊκο και γερμανικο στην αυτοκινητοβιομηχανια.
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3275418/oi-ellines-tis-tesla