[Μαθήματα] Χημεία vs Πληροφορική

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,196 μηνύματα.
Τελευταία έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ χημικών και πληροφορικών. Ο λόγος; Σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, οι μαθητές που θα θέλουν θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, θα εξετάζονται όλοι πανελλαδικά στη χημεία, ενώ η πληροφορική εξαφανίζεται εντελώς από τα πανελλαδικά μαθήματα. Προφανώς οι χημικοί το χάρηκαν, αλλά οι πληροφορικοί αντιδρούν έντονα, ο υπουργός προσπαθεί να τα μπαλώσει και υπόσχεται ότι θα μελετήσει την επαναφορά της πληροφορικής, οι χημικοί αμύνονται, ο υπουργός τα μασάει, οι πληροφορικοί περνούν στην αντεπίθεση. Αν διαβάσετε τις "πύλες" των καθηγητών (Π.χ. essos, alfavita), θα δείτε ότι ανάμεσα στις δύο ειδικότητες οι λεκτικές μάχες είναι σκληρές και πολλές φορές οι αντιδικίες ξεφεύγουν από τα όρια της "κοσμιότητας". Έχουν ανακατευτεί ενεργά στην υπόθεση με έντονες ανακοινώσεις και οι συντεχνιακές ενώσεις των δύο ειδικοτήτων. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο πόλεμος αυτός (όπως και κάθε πόλεμος στην Ιστορία) έχει οικονομικά αίτια. Η πίτα των φροντιστηρίων και των ιδιαίτερων μαθημάτων είναι πολύ ακριβή για να την παραχωρήσει αμαχητί η μια ειδικότητα στην άλλη. Παρόλα αυτά υπάρχουν και σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της κάθε πλευράς τα οποία αξίζει να συζητηθούν. Έχω διαβάσει μόνο γνώμες καθηγητών και καθόλου μαθητών ή φοιτητών. Ας μη δούμε το θέμα από τη "φτηνή" άποψη του ποιο μάθημα είναι πιο εύκολο και ας συζητήσουμε κατά πόσο θα είναι χρήσιμο το καθένα σε κάθε σχολή. Νομίζω ότι εδώ η γνώμη των ήδη φοιτητών είναι η πιο σημαντική. Για να διευκολύνω το διάλογο βάζω μερικά (εντελώς ενδεικτικά) ερωτήματα:
1) Πόσο απαραίτητο είναι ένας φοιτητής πληροφορικής ή μαθηματικών να έχει εξεταστεί στην Α.Ε.Π.Π.; (Πάντως στο Φυσικό που υπάρχουν μαθήματα προγραμματισμού, κανένας που προέρχονταν από τη θετική ή την Τ-1 δεν αντιμετώπισε πρόβλημα).
2) Σε τι θα χρησιμεύσει η χημεία σε έναν φοιτητή πληροφορικής, μαθηματικών, αρχιτεκτονικής;
3) Για σχολές όπως το χημικό, χημικών μηχανικών, γεωπονικές δεν είναι απαραίτητη η χημεία; (Ας μη συζητήσουμε τη γελοιότητα του μέχρι τώρα συστήματος με το οποίο έμπαινε κάποιος στις σχολές αυτές από την Τ-2).
4) Ποια από τις λύσεις που προτείνονται θεωρείτε καλύτερη: α) Να αντικατασταθεί η χημεία από την πληροφορική για όλες τις θετικοτεχνολογικές σχολές; β) να ορίζουν οι σχολές ποιο από τα δύο μαθήματα θέλουν ως προαπαιτούμενο και οι μαθητές να επιλέγουν σε ποιο θα εξεταστούν; γ) να εξετάζονται οι υποψήφιοι και στα δύο μαθήματα τα οποία να έχουν διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας για κάθε σχολή;

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bemanos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μοριακός Αρχιτέκτονας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,879 μηνύματα.
Το β . Και τμηματα που δεν ασχολουνται ουτε με το ενα ουτε με το αλλο να εχουν ανοικτη επιλογη ,δηλαδη να μπορει ο μαθητης να διαλεξει πιο απο τα 2 θελει
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

undead2033

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο undead2033 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 241 μηνύματα.
Κοιταξε να δεις. Το μαθημα της πληροφορικης δεν ειναι μαθημα πληροφορικης, αλλα προγραμματισμου. Τωρα για καποιον φοιτητη πληροφορικης, το να εχει εξεταστει σε αυτο το μαθημα το θεωρω αρκετα σημαντικο, διοτι θα εχει καταλαβει καποια θεμελιωδη στοιχεια του προγραμματισμου, τα οποια θα χρησιμοποιει σχεδον συνεχεια.
Επιπλεον προγραμματισμο πλεον εχουν σχεδον ολες οι πανεπιστημιακες σχολες, διοτι ολες οι επιστημες μπορουν να επωφεληθουν απο αυτον. Αρα εχοντας διδαχτει ΑΕΠΠ και εχοντας δωσει πανελληνιες πανω σε αυτο(γιατι αλλιως σιγα μην το μαθαινε κανεις), εχεις ηδη ενα πλεονεκτημα, μπορεις πολυ πιο ευκολα να παρακολουθησεις αυτα τα μαθηματα.
Τωρα η χημεια ειναι αλλο φρουτο. Δεν την υποτιμω καθολου σαν επισημη, δεν θα ζουσαμε τωρα χωρις αυτην, αλλα ειναι κατι πιο εξειδικευμενο. Δεν χρειαζεται ο μεσος μαθηματικος να ξερει χημεια, ουτε ο πληροφορικος, ουτε καν ο φυσικος. Ο χημικος ναι, ο βιολογος ναι, ο γιατρος ναι, ο μεταλλειολογος ναι. Το να την διδασκεις σε ολους απλα για να πιανεις και αυτους ειναι λιγο αδικο εως και γελοιο.
Ενω προγραμματισμο ολοι θα συναντησουν σε καποια φαση στις σπουδες τους, στα μεταπτυχιακα κλπ. Χημεια πρεπει να το επιδιωξει ο ιδιος για να συναντησει ομως.
Οπως καταλαβαινεται θα κατηγορησω και εγω το συστημα που βαζει σε μια κατηγορια ολες τος θετικες και τεχνολογικες επιστημες ενω ειναι εντελως αλλες οι αναγκες γνωσεων σε καθε μια η εστω σε καθε -πιο μαζεμενη- κατηγορια. Βεβαια θα μου πειτε πολλοι δεν ξερουν τι θελουν να γινουν ακομα και στην 3η λυκειου οποτε γιαυτο υπαρχουν αυτες οι τεραστιες κατηγοριες.
Αν το συστημα παραμεινει ετσι ομως, τοτε πιο σημαντικο μαθημα για να δινεται παννελαδικως απο ολους, θεωρω το ΑΕΠΠ και τους λογους τους εξηγω πιο πανω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κομνηνός

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Κομνηνός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,681 μηνύματα.
οποιος επιλεγει τεχνολογια και σχολες πληροφορικης θα επιλεγει μαθημα πληροφορικης
οποιος επιλεγει τις αλλες χημεια
οτι γινεται τωρα με φυσικη vs βιολογια
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

methexys

Τιμώμενο Μέλος

Η methexys αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλίας και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 9,099 μηνύματα.
Πιστεύω ότι θα έπρεπε η σχολή να καθορίζει το μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί ο μαθητής. Το μάθημα της χημείας δεν είναι χρήσιμο σε κάποιες σχολές, ενώ ο προγραμματισμός είναι και το αντίστροφο. Μπορεί να λένε οτι με το ΑΕΠΠ δεν μαθαίνεις πραγματικά προγραμματισμό, αλλά σε βάζει στο "κλίμα". Αν κάποιος στοχεύει πολυτεχνική σχολή στην οποία θα πρέπει να παρακολουθεί μαθήματα προγραμματισμού, τι να την κάνει τη χημεία;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bemanos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μοριακός Αρχιτέκτονας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,879 μηνύματα.
καλα ,με κανενα σχολικο μαθημα δεν μαθαινεις μια επιστημη ειτε ειναι χημεια ειτε πληροφορικη ειτε φυσικη κλπ κλπ
απλως σου δινει μια αμυδρη ιδεα για το αντικειμενο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Η ελλάδα δεν έχει μάθημα πληροφορικής στο σχολείο. Το ΑΕΠΠ σα μάθημα είναι βασικά άχρηστο και κάνει περισσότερο κακό παρά καλό(τα παιδιά από θετική θα έχουν καλύτερη μοίρα από της τεχνολογικής σε μια σχολή πληροφορικής ή οπουδήποτε). Καλά όχι πως η χημεία διδάσκεται και τέλεια. Είμαι σε κάθε περίπτωση υπέρ της κατάργησης του ΑΕΠΠ από την εκπαίδευση.

Αυτό που διαφωνώ καθέτως είναι η απαξίωση των μαθηματικών και η αλλαγή τους σε μάθημα επιλογής. Παράξενο κι αν ακούγεται στο μέσο έλληνα δε νοείται σύγχρονη χημεία ή βιολογία χωρίς μαθηματικά, και εκτός αυτού, τα μαθηματικά ακονίζουν το μυαλό. Είναι μακράν το σημαντικότερο μάθημα για μετέπειτα, καθώς είναι το μόνο(σχεδόν) που αναπτύσσει ικανότητες που χρειάζονται εκτός σχολείου. Βασικά problem solving abilities και μεθολογίες διαβάσματος αναπτίζουν ακόμα και τα μαθηματικά στο ελληνικό λύκειο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

eyb0ss

Δραστήριο μέλος

Ο eyb0ss αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 742 μηνύματα.
1) Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω (δεν είμαι φοιτητής πληροφορικής) αλλά θα πω ότι το ΑΕΠΠ δίνει θεμέλια για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό καθώς περιέχει ενδιαφέρουσα θεωρία και σου μαθαίνει μια γλώσσα προγραμματισμού (ΓΛΩΣΣΑ) για να μάθεις αργότερα πιο περίπλοκες και εφαρμοσμένες γλώσσες. Κάτι ανάλογο των ΑΟΘ και ΑΟΔΕ για σχολές οικονομίας και διοίκησης.

2) Μάλλον σε τίποτα αλλά δεν παίρνω όρκο.

3) Η χημεία θα πρέπει να "ξεκλειδώνει" τις σχολές που ανέφερες. Δεν έχει λογική να μπαίνεις σε χημικό από Τ-2, όπως δεν έχει λογική να μπαίνεις μαθηματικό από θεωρητική κατεύθυνση (αν και είναι εφικτό).

4) Το β) ασυζητητί.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

PeterTheGreat

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Staphylococcus aureus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 923 μηνύματα.
Έχω πει και παλιότερα ότι, κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε οι υποψήφιοι να επιλέγουν μαθήματα από μία 'λίστα' μαθημάτων όπως στο εξωτερικό, και η κάθε σχολή να έχει ως προαπαιτούμενα κάποια μαθήματα. Οι υποψήφιοι θα διάλεγαν όσα μαθήματα θέλουν (πάντα περισσότερα ή ίσα με 4) με υποχρεωτικό το μάθημα της έκθεσης, και η κάθε σχολή θα είχε από 2 έως 4 προαπαιτούμενα μαθήματα. Η ιατρική, για παράδειγμα, θα είχε ως προαπαιτούμενα τα μαθήματα της χημείας και της βιολογίας. Το χημικό τα μαθήματα της χημείας, φυσικής και μαθηματικών.

Τα μαθήματα θα ήταν:

Έκθεση
Μαθηματικά (τωρινά μαθηματικά κατεύθυνσης)
Στατιστική και Στοιχεία Πιθανοτήτων (τωρινά 2ο και 3ο κεφάλαιο μαθηματικών γενικής, μαζί με τα εκτός ύλης)
Φυσική (Κατεύθυνσης και κάποια κομμάτια γενικής)
Βιολογία (Κατεύθυνσης + Γενικής μαζί)
Χημεία (Χημεία Κατ. και κάποια κομμάτια βιοχημείας)
Ηλεκτρονικά Συστήματα (ΑΕΠΠ και Ηλεκτρολογία)
Αρχές Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΟΘ + ΑΟΔΕ)
Ιστορία
Αρχαία Ελληνικά
Λατινικά
Λογοτεχνία
Κοινωνιολογία και Ψυχολογία
Νομική και Δίκαιο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

zodkos

Νεοφερμένος

Ο zodkos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 24 μηνύματα.
τα βασικά θετικά μαθήματα είναι

φυσική
μαθηματικά
έκθεση
χημεία
βιολογία

η πληροφορική θα έπρεπε να είναι μη πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα μαζί με την χαζομάρα το ΑΟΔΕ και καλώς τι βγάλανε, η χημεία είναι βασικό μάθημα του γυμνασίου και αλυσιδωτά πάει εώς την γ λυκείου όπου ο μαθητής έχει αποκτήσει ένα σοβαρό επίπεδο για να δώσει πανελλαδικές. Η πληροφορική ήρθε από του πουθενά στο προηγούμενο σύστημα και προφανώς δε διδάσκει τπτ σημαντικό στου μαθητές.

Επίσης θεωρώ την βιοχημεία τ1 σημαντικό μάθημα να διδάσκεται στην θετική.

συμφωνώ με το υπουργείο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,196 μηνύματα.
Τελικά υπάρχουν (μόλις τώρα) νέα:
ΠΗΓΗ: https://news.makedonias.gr/allages-sti-g-likiou-o-loverdos-katargi-ke-prostheti-ores-se-mathimata/
ΣΤΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ: Ο Λοβέρδος καταργεί και προσθέτει ώρες σε μαθήματα

Νέα δεδομένα θέλει να φέρει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στη Γ’ Λυκείου, καταργώντας από τη μία μαθήματα και προσθέτοντας ώρες σε κάποια άλλα…
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου, περιλαμβάνει αλλαγές στις ξένες γλώσσες, τις ώρες Γυμναστικής, αλλά και την Πληροφορική.
Αναλυτικά:
Οι ώρες της Γυμναστικής από μία γίνονται δύο.
Προστίθεται ως μάθημα επιλογής το Σχέδιο και τα Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά για όσους επιλέξουν να εισαχθούν σε τμήματα που απαιτούν την εξέταση των αντίστοιχων μαθημάτων.
Αφαιρείται το δίωρο μάθημα της Εισαγωγής στις Αρχές της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, που είναι μάθημα γενικής παιδείας και διδάσκεται σε όλους τους μαθητές.
Σημαντική αλλαγή είναι η εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής για τους μαθητές που θα επιλέξουν την ομάδα προσανατολισμού των θετικών επιστημών. Το μάθημα θα διδάσκεται 6 ώρες και όσοι μαθητές το επιλέξουν δεν θα διδάσκονται Χημεία (επίσης έχει 6 ώρες). Την Πληροφορική θα πρέπει να επιλέγουν όσοι υποψήφιοι θέλουν να διεκδικήσουν εισαγωγή σε τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ Πληροφορικής και τη Χημεία εκείνοι που θέλουν να εισαχθούν σε τμήμα με βασικό μάθημα τη Χημεία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

orange crush

Δραστήριο μέλος

Η orange crush αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Φινλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 518 μηνύματα.
Θα ήταν αφελές εκ μέρους μου να πω ότι το "πρόβλημα" λύθηκε;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Πληροφορικάριος

Δραστήριο μέλος

Ο Πληροφορικάριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 623 μηνύματα.
Η ελλάδα δεν έχει μάθημα πληροφορικής στο σχολείο. Το ΑΕΠΠ σα μάθημα είναι βασικά άχρηστο και κάνει περισσότερο κακό παρά καλό(τα παιδιά από θετική θα έχουν καλύτερη μοίρα από της τεχνολογικής σε μια σχολή πληροφορικής ή οπουδήποτε).

Πες ΕΝΑ επιχείρημα για όλα αυτά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Alexl1996

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Alexl1996 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,803 μηνύματα.
Έχω πει και παλιότερα ότι, κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε οι υποψήφιοι να επιλέγουν μαθήματα από μία 'λίστα' μαθημάτων όπως στο εξωτερικό, και η κάθε σχολή να έχει ως προαπαιτούμενα κάποια μαθήματα. Οι υποψήφιοι θα διάλεγαν όσα μαθήματα θέλουν (πάντα περισσότερα ή ίσα με 4) με υποχρεωτικό το μάθημα της έκθεσης, και η κάθε σχολή θα είχε από 2 έως 4 προαπαιτούμενα μαθήματα. Η ιατρική, για παράδειγμα, θα είχε ως προαπαιτούμενα τα μαθήματα της χημείας και της βιολογίας. Το χημικό τα μαθήματα της χημείας, φυσικής και μαθηματικών.

Τα μαθήματα θα ήταν:

Έκθεση
Μαθηματικά (τωρινά μαθηματικά κατεύθυνσης)
Στατιστική και Στοιχεία Πιθανοτήτων (τωρινά 2ο και 3ο κεφάλαιο μαθηματικών γενικής, μαζί με τα εκτός ύλης)
Φυσική (Κατεύθυνσης και κάποια κομμάτια γενικής)
Βιολογία (Κατεύθυνσης + Γενικής μαζί)
Χημεία (Χημεία Κατ. και κάποια κομμάτια βιοχημείας)
Ηλεκτρονικά Συστήματα (ΑΕΠΠ και Ηλεκτρολογία)
Αρχές Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΟΘ + ΑΟΔΕ)
Ιστορία
Αρχαία Ελληνικά
Λατινικά
Λογοτεχνία
Κοινωνιολογία και Ψυχολογία
Νομική και Δίκαιο

Θα έγραφα κι εγώ την αποψή μου, αλλά είναι σχεδόν η ίδια με του παιδιού ^ :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Alan

Δραστήριο μέλος

Ο Alan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 696 μηνύματα.

Πιστεύω πως είναι μια απ' τις καλύτερες ,αν όχι η καλύτερη λύση που θα μπορούσε να υπάρξει.

Ένα άλλο ζήτημα ωστόσο είναι αυτό της ύλης του μαθήματος και το αν θα συνεχίσει να υπάρχει ως Ανάπτυξη Εφαρμογών.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

aergos

Δραστήριο μέλος

Ο aergos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 410 μηνύματα.
Νομίζω ότι η ύπαρξη ενός τόσο εύκολου μαθήματος όπως το ΑΕΠΠ περισσότερο απαξιώνει την πληροφορική ως επιστήμη.
Επίσης θεωρώ άχρηστο για το λύκειο ένα μάθημα που εστιάζει τόσο πολύ στον προγραμματισμό.

Αντί του ΑΕΠΠ, θα ήταν πιο χρήσιμο ένα μάθημα που σε κάπως πιο θεωρητικό επίπεδο θα έδινε λίγες βασικές γνώσεις για όλους τους σημαντικούς τομείς που συναντάει κάποιος σε μια σχολή πληροφορικής: αρχές προγραμματισμού, αλγόριθμοι, δομές δεδομένων, βάσεις δεδομένων, λειτουργικά συστήματα, αρχιτεκτονική υπολογιστών, ηλεκτρονικά κυκλώματα, δίκτυα, τηλεπικοινωνίες. (λίγα βασικά πράγματα προφανώς, τόσα όσα μπορούν να χωρέσουν στην ύλη ενός μαθήματος)

Ένα τέτοιο μάθημα θα πρόσφερε στους μαθητές πολύ πιο ενδιαφέρουσες γνώσεις σε σχέση με το ΑΕΠΠ αλλά και μία πολλή καλύτερη 1η εικόνα για το τι πρόκειται να συναντήσει κάποιος σε μια σχολή πληροφορικής.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Alan

Δραστήριο μέλος

Ο Alan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 696 μηνύματα.
Νομίζω ότι η ύπαρξη ενός τόσο εύκολου μαθήματος όπως το ΑΕΠΠ περισσότερο απαξιώνει την πληροφορική ως επιστήμη.
Επίσης θεωρώ άχρηστο για το λύκειο ένα μάθημα που εστιάζει τόσο πολύ στον προγραμματισμό.

Αντί του ΑΕΠΠ, θα ήταν πιο χρήσιμο ένα μάθημα που σε κάπως πιο θεωρητικό επίπεδο θα έδινε λίγες βασικές γνώσεις για όλους τους σημαντικούς τομείς που συναντάει κάποιος σε μια σχολή πληροφορικής: αρχές προγραμματισμού, αλγόριθμοι, δομές δεδομένων, βάσεις δεδομένων, λειτουργικά συστήματα, αρχιτεκτονική υπολογιστών, ηλεκτρονικά κυκλώματα, δίκτυα, τηλεπικοινωνίες. (λίγα βασικά πράγματα προφανώς, τόσα όσα μπορούν να χωρέσουν στην ύλη ενός μαθήματος)

Ένα τέτοιο μάθημα θα πρόσφερε στους μαθητές πολύ πιο ενδιαφέρουσες γνώσεις σε σχέση με το ΑΕΠΠ αλλά και μία πολλή καλύτερη 1η εικόνα για το τι πρόκειται να συναντήσει κάποιος σε μια σχολή πληροφορικής.

Συμφωνώ μαζί σου.Μάλιστα θεωρώ πως ένα τέτοιο μάθημα θα έδινε τη δυνατότητα στους υποψήφιους φοιτητές να ανακαλύψουν με τι πραγματικά θα μπορούσαν να ασχοληθούν στον τομέα της πληροφορικής,διαλέγοντας εν τέλει αυτό που πραγματικά τους αρέσει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

damn

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο damn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 1,771 μηνύματα.
Bασικα απο οτι καταλαβα ο λοβερδος μεσω αυτης της κινησης δημιουργει μια θετικη και μια τεχνολογικη κατευθυνση πλαγιως(προσωπικη μου αποψη) απλα δεν θα υπαρχει βιολογια και αοδε.Τελος παντον ολα αυτα γινονται γιατι ερχονται εκλογες συντομα και το κανει για να ειναι ευχαριστημενοι ολοι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,984 μηνύματα.
Πιστεύω ότι θα έπρεπε η σχολή να καθορίζει το μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί ο μαθητής. Το μάθημα της χημείας δεν είναι χρήσιμο σε κάποιες σχολές, ενώ ο προγραμματισμός είναι και το αντίστροφο. Μπορεί να λένε οτι με το ΑΕΠΠ δεν μαθαίνεις πραγματικά προγραμματισμό, αλλά σε βάζει στο "κλίμα". Αν κάποιος στοχεύει πολυτεχνική σχολή στην οποία θα πρέπει να παρακολουθεί μαθήματα προγραμματισμού, τι να την κάνει τη χημεία;

Θεωρώ ότι είναι αρκετά έξω από το πνεύμα του μέσου Έλληνα (γονιού και μαθητή) η απευθείας εισαγωγική εξέταση από το Πανεπιστήμιο. Εδώ ως φοιτητές, με ωριμότητα κλπ και τρομάζουν οι περισσότεροι να ανταπεξέλθουν στις εξεταστικές. Το Πανεπιστήμιο σίγουρα θα έβαζε πιο ειδικά θέματα με στόχο το "φρένο" στην εισαγωγή. Βέβαια θα γινόταν και της τρελής από τα βύσματα (κλασική Ελληνική παράδοση). Αν τόσα χρόνια σφαζόμαστε με τις ειδικές κατηγορίες, 10%, μετεγγραφές κλπ σκέψου τι θα γίνει σε μια τέτοια διαδικασία. Πόσοι θα εφεύρουν ειδικές δικλείδες νόμου να μπαίνουν με πιο ευνοϊκά κριτήρια ή/και από το παράθυρο. Σήμερα ειπώθηκε σε δελτίο της ΝΕΡΙΤ ότι αρκετοί που έτυχαν φοιτητές σε Ελληνικά Πανεπιστήμια κατέχουν πλαστά πτυχία, αφού ουδέποτε πάτησαν, ουδέποτε εξετάστηκαν αλλά ήταν μέλη κομματικών οργανώσεων! :P Όταν θέλουμε να αντιγράψουμε ένα καλό μέτρο από κάποια ξένη χώρα, καλό είναι να υιοθετούμε και την νοοτροπία, την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα. Σουηδικό μοντέλο σπουδών, υγείας, δημοσίου... με σάπιες Ελληνικές νοοτροπίες δεν πάει. :) Ειδάλλως αποδεχόμαστε τη μοίρα μας. Αυτό που μπορούμε ως λαός και αποδεχόμαστε. Για να υπάρχει μια κατάσταση ασχέτως αν λειτουργεί με λάθος πλαίσιο, σημαίνει ότι αρέσει ή εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Το σωστό πλαίσιο απαιτεί αρχές και ειλικρίνεια που δεν υπάρχουν όσο μπαίνουν τα ατομικά συμφέροντα εμπόδιο.

Προσωπικά με τη διαδρομή που έχω κάνει στη ζωή μου, πλέον μπορώ να πω ότι πολύ μικρό ρόλο έπαιξαν τα μαθήματα του σχολείου ασχέτως αν έκανα ή όχι, προγραμματισμό. Στο Πανεπιστήμιο ότι δεν ήξερα, το έμαθα. Στρώθηκα και το έμαθα. Θεωρώ δικαιολογία του καφενείου, να λέει κάποιος ότι σπουδάζει Χημικός Μηχανικός από Τεχνολογική και ζορίζεται στην Οργανική Χημεία Ι ή στην Βιοτεχνολογία. Από την άλλη θεωρώ χρήσιμη γνώση τη Βιολογία ακόμη και για έναν...Μαθηματικό. Το απαιτεί η σύγχρονη έρευνα, αν μιλάμε για κατηγορία Μαθηματικών επιστημόνων*. Η Πληροφορική πλέον αποτελεί το μέσο μοντελοποίησης πολλών επιστημών ακόμη και της Φιλολογίας. Θεωρώ λιγάκι παράξενο να ακούω έναν Βιολόγο του 21ου αιώνα να λέει ότι δεν θέλει να μάθει προγραμματισμό ή να μισεί την Βιοπληροφορική στο Πανεπιστήμιο.

* Ακούγεται ενδεχόμενο διάσπασης του Τμήματος Μαθηματικών στην Ελλάδα σε Σχολή Μαθηματικών Επιστημών με διαφορετικά προγράμματα σπουδών και πτυχία, και τομείς έρευνας, με βάση τα διακριτά πεδία της τρέχουσας Μαθηματικής έρευνας. Πλέον τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Πληροφορική δεν είναι ένα ενιαίο πτυχίο ή σύνολο γνώσης...όπως στατικά η χώρα μας, η κοινωνία μας επιμένει!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Νομίζω ότι η ύπαρξη ενός τόσο εύκολου μαθήματος όπως το ΑΕΠΠ περισσότερο απαξιώνει την πληροφορική ως επιστήμη.
Επίσης θεωρώ άχρηστο για το λύκειο ένα μάθημα που εστιάζει τόσο πολύ στον προγραμματισμό.

Αντί του ΑΕΠΠ, θα ήταν πιο χρήσιμο ένα μάθημα που σε κάπως πιο θεωρητικό επίπεδο θα έδινε λίγες βασικές γνώσεις για όλους τους σημαντικούς τομείς που συναντάει κάποιος σε μια σχολή πληροφορικής: αρχές προγραμματισμού, αλγόριθμοι, δομές δεδομένων, βάσεις δεδομένων, λειτουργικά συστήματα, αρχιτεκτονική υπολογιστών, ηλεκτρονικά κυκλώματα, δίκτυα, τηλεπικοινωνίες. (λίγα βασικά πράγματα προφανώς, τόσα όσα μπορούν να χωρέσουν στην ύλη ενός μαθήματος)

Ένα τέτοιο μάθημα θα πρόσφερε στους μαθητές πολύ πιο ενδιαφέρουσες γνώσεις σε σχέση με το ΑΕΠΠ αλλά και μία πολλή καλύτερη 1η εικόνα για το τι πρόκειται να συναντήσει κάποιος σε μια σχολή πληροφορικής.

Λοιπόν καταρχάς το επίπεδο δεν είναι θεωρητικό, αλλά εκλαικευμένο(η διαφορά είναι τεράστια:P).

Πέρα από αυτό νομίζω μπορώ να μιλήσω καθώς έχω περάσει τέτοιο μάθημα. Δε μπορώ να γενικεύσω για το πως το βλέπουν όλοι πάντως μπορώ να πω με σχετική σιγουρία ότι θα ταν άχρηστο. Δεν καταλαβαίνω τη λογική. Αν εγώ μάθω παπαγαλία 2 αφηρημένες βλακείες θα μάθω πως είναι ο προγραμματισμός; θα αποφασίσω αν θέλω να γίνω kernel hacker κιόλας; Χριστός κι Απόστολος.

Επίσης, μιλώντας καθαρά εκ πείρας, σιχάθηκα αυτό το μάθημα. Μπήκα στη σχολή έχοντας όρεξη για ασκήσεις και κάψιμο, ενώ μισούσα μαθήματα όπως το ΑΟΔΕ, καθώς αυτό μου θύμισε.

Θα μείνω στην άποψη μου της πλήρης κατάργησης της πληροφορικής από την εκπαίδευση.

Πες ΕΝΑ επιχείρημα για όλα αυτά.
Ο συνδιασμός βιβλίων, καθηγητών, ύλης και τρόπος εξέτασης είναι χείριστος. Ως αποτέλεσμα το μάθημα είναι τελείως αποκομμένο από τη λογική του προγραμματισμού. Στη σχολή υπάρχουν ακόμα παιδιά που κάνουν τα ίδια λάθη που τους δίδαξε το ΑΕΠΠ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Top