Προτιμώ να συγκεκριμενοποιήσω το θέμα στην Ελλάδα αφού 8α μπορούσα να φέρω κι εγώ παράδειγμα τη Σουηδία με 50 χρόνια σοσιαλιστικών κυβερνήσεων και φοβερή ανάπτυξη. Κάθε κράτος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.
Επειδή πιστεύω πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανεβεί άλλο κόμμα δεξιού χαρακτήρα στην εξουσία, σχολιάζω την πολιτική της ΝΔ. Βλέποντας λοιπόν τα πεπραγμένα της και το νέο της πρόγραμμα, είτε λέγεται φιλελεύθερο, είτε νεοφιλελεύθερο, είτε ό,τι θέλει, κάνω κάποιες παρατηρήσεις:
Οι φιλελεύθερες προτάσεις έφεραν ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις και θα φέρουν ακόμη περισσότερες. Ήδη έχω διαβάσει 2 άρθρα ξένων τραπεζών που περιμένουν αυξήσεις στις μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ αν ξαναβγεί η ΝΔ. Στην πρώτη από επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμολογίων και στην δεύτερη από περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Επίσης συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας σε αγγλική εφημερίδα που υπόσχεται νέες ιδιωτικοποιήσεις, σε κερδοφόρα για το κράτος, λιμάνια, αεροδρόμια και τράπεζες.
Η ΝΔ άφησε ελεύθερη την αγορά. Αποτέλεσμα, αυξήσεις στα πάντα και δημιουργίες καρτέλ, πχ από σούπερ-μάρκετ, τα οποία δρουν ανεξέλεγκτα και καθορίζουν τις τιμές όπως θέλουν.
Συνεχείς αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα.
Ελαστικές συνθήκες εργασίας για εργαζόμενο, μείωση φόρων στις επιχειρήσεις κατά 10%.
Απ ό,τι βλέπω, ο φιλελευθερισμός στην Ελλάδα προτείνει ξεπούλημα κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων, ανεξέλεγκτη αγορά-ελεύθερη γι' αυτούς- με αυξήσεις, καρτέλ και ακρίβεια για τον πολίτη, ελαστικές συνθήκες εργασίας προσαρμοσμένες στα συμφέροντα του εκάστοτε επιχειρηματία, αυξήσεις έμμεσων φόρων που επιβαρύνουν τον πολίτη.
Αυτά μου φαίνονται σαν να κάνει κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών(ΣΕΒ). Αν βλέπετε κάτι φιλολαϊκό από πίσω, κάτι που να βοηθά την ευημερία του πολίτη, πείτε μου κ εμένα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.